5 kook misstanden waar je dik van word

Naast sporten is eten een van de beste manieren om slank te worden en te blijven. Door thuis te koken heb je zelf volledige controle over de hoeveelheid calorieën, vet en gezonde ingrediënten er in je maaltijd zitten. In een restaurant is dit natuurlijk een stuk lastiger te beheersen. Echter maken veel mensen die thuis koken kleine fouten waardoor ook zelf gemaakte gezonde maaltijden eigenlijk helemaal niet zo gezond meer zijn. Zo kan zelf een thuismaaltijd tot gewichtstoename leiden. Insanity-workout.eu heeft voor u 5 belangrijke misstanden over gezond koken op een rijtje gezet zodat uw gezonde maaltijd ook echt gezond is!  Art1_CookingBrunette_700

Kook misstand # 1: Je bent te gul met de olijfolie

Er is geen twijfel over mogelijk dat olijfolie een gezond vet is rijk aan gezonde onverzadigde vetzuren. Bovendien is uit recent Duits onderzoek gebleken dat de aroma van olijfolie er zelfs voor kan zorgen dat je eerder vol zit en hierdoor minder eet. Echter betekenen al deze voordelen nog niet dat je de maaltijd vol met olijfolie kan gooien. Een eetlepel olijfolie bevat 120 calorieën en als je kijk hoeveel je gemiddeld in een pan gooit voor het koken kan je dit getal al snel keer twee doen. Bekende diëtiste Jessica Swigt suggereert om net genoeg olie te gebruiken om het kookoppervlak van de pan vochtig te maken. Haal vervolgens met behulp van een stukje keukenpapier de overtollige olie uit de pan voordat je de ingrediënten erin doet.

Kook misstand # 2: Je vergeet je gerecht te kruiden

Art1_SuplmntlImages_165Heroverweeg hoe je smaak aan je eten wilt brengen. Kijk in uw kruidenrekje in plaats van bijvoorbeeld broccoli met boter, gesmolten kaas of andere sauzen te overgieten. Een nieuwe studie van de Universiteit van Colorado heeft ontdekt dat wanneer mensen kruiden en specerijen toevoegen aan een minder vette maaltijd, deze net zo lekker bevonden wordt als de versie van de maaltijd met de vette alternatieven. Voeg bijvoorbeeld dille, paprika, knoflook en een scheutje citroensap aan uw vis toe. Of probeer eens kip met rozemarijn, knoflook, citroen of sinaasappel schijfjes en salie voordat deze in de oven gebakken wordt.

Kook misstand # 3: Je bakt het vlees in de oven

Het bakken van kip in de oven in plaats van bakken of braden in een pan kan zeker helpen bij het verminderen van calorieën in een maaltijd. Echter is er toch een klein puntje waar mensen vaak geen rekening mee houden: bak het vlees altijd op een rekje in de oven! Hierdoor kan het vet weglopen en wordt het vlees niet in het vet gebakken. Doe hetzelfde met groenten. Voeg wat olie, zout en peper toe en rooster ze op een rekje wat boven de bakplaat staat. Als ze klaar zijn zullen ze ditmaal niet zwemmen in het vet of olie, maar hebben ze wel nog dezelfde heerlijke smaak.

Kook misstand # 4: Je kookt alles door elkaar heen

Uit onderzoek blijkt dat volwassenen veel te weinig groenten en fruit eten. Het is dus een goed idee om hier rekening mee te houden en deze aan uw dieet toe te voegen. Of ze nu gestoomd, geroosterd of gegrild zijn. Vergeet echter ook vooral niet om ze rauw te eten! Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift PNAS komen er bij het bakken van groentes meer calorieën vrij. Daarnaast verbrand je lichaam meer calorieën bij het verteren van rauw voedsel wat kan zorgen voor gewichtsverlies (Dit is natuurlijk is een minimale hoeveelheid, maar na verloop van tijd kunnen de aantallen toch oplopen.) Dus vergeet niet om zo nu en dan eens een grote salades in uw eetpatroon op te nemen met rauwkost, zoals gesneden komkommers en rode paprika.

Kook misstand # 5: Volkoren spaghetti is de meest gezonde optie

Art1_PastaCouple_165Als u al bent overgestapt van witte pasta op volkoren versies, geef jezelf dan een schouderklopje. Pasta gemaakt van 100% volkoren verteert een stuk langzamer dan geraffineerde versies waardoor je voor langere tijd een vol gevoel hebt. Echter is er nog een andere optie die nog veel meer calorieën bespaard: Spaghetti van groenten. Beeld jezelf in, slierten pompoen, courgette of asperges. Een kopje pompoenspaghetti bevat 42 calorieën, in vergelijking met de 200 calorieën een kopje volkoren pasta. Binnenkort zullen op deze website verschillende gerechten met groente spaghetti verschijnen. Nog een laatste tip: gebruik bij het maken van groentespaghetti geen zout vóór het koken. De saus die je toevoegt zal voldoende zout bevatten om het gerecht smaakt te geven.