Afvallen: Is cardio of krachttraining beter om gewicht te verliezen?

Veel mensen die graag af willen vallen vragen zich af of ze zich moeten richten op cardio of op krachttraining. Voor degene die geen interesse hebben om het hele artikel door de lezen hier alvast het antwoord: focus je op beide. Het allerbelangrijkste is de manier waarop u traint, maar ook uw levensstijl.

Art1_Womanweighingherself_700

De cardio vs krachttraining vraag komt voort uit de tijd dat onder cardio meestal een arobics lest verstaan werd, en krachtraining een paar uur in de fitness hangen om voornamelijk met mensen bij te praten. Tegenwoordig zijn deze twee vormen echter niet meer zo verschillend van elkaar. Bij krachttraining komen veel cardio elementen kijken, en dit geldt visa versa voor krachttraining bij cardio. Om tot een antwoord te komen eerst een oude mythen omtrent krachttraining behandeld worden: Krachttraining zorgt er alleen voor dat je breed wordt.

Mythe: Krachttraining zorgt er alleen voor dat je breed wordt
Art1_LiftingWeights_165Het verkrijgen van massa is een erg lastig en langzaam proces. Het kost een hoop energie voor je lichaam om spieren op te bouwen. Tijdens de beginfase van elke vorm van intensieve training, vooral degene die je niet gewend bent, zal je lichaam overmatige hoeveelheden van het hormoon cortisol aanmaken, waardoor je lichaam meer water dan normaal vast houdt. Sommige mensen denken dat dit betekent dat ze meer massa aan het creëren zijn, maar in werkelijkheid is het dus gewoon het lichaam dat zich aan aan het passen is aan de training. Dit gebeurt nou eenmaal en het maakt hiervoor niet uit of je af wil vallen of juist aan wil komen, het heeft echter helemaal niks met spieropbouw te maken. Eenmaal gewent aan de trainingsintensiteit past je lichaam het cortisol gehalte weer aan en zal al het overtollige water weer lossen.

Dus: Wat is de beste manier om gewicht te verliezen?

De beste manier om gewicht te verliezen is om een gedegen trainingssysteem te volgen dat gewichtsverlies als doel heeft. Een systeem houdt rekening met je hele levensstijl, training, voeding, slaap, en supplementen. Waarom? Omdat al deze factoren van invloed zijn op het vermogen van uw lichaam om te veranderen. De sleutel om gewicht te verliezen is om je metabolisme te veranderen. Hoewel het makkelijker is om je metabolisme te veranderen door middel van krachttraining dan doormiddel van cardio, kan het met beide goed gedaan worden zolang er een goed samengestelde training gevolgd wordt. Je voeding en levensstijl zijn erg belangrijk voor een goede herstel. Hoe beter je eet , hoe sneller je zal herstellen. Dit geldt idem voor de slaap.