Top 5 voedzame tussendoortjes

FruitTussendoortjes zijn er in allerlei soorten en maten. De een kiest voor een plak ontbijtkoek de ander voor een candybar. Maar wat zijn nu de meest voedzame opties? Een voedzaam tussendoortje zorgt ervoor dat je weer een paar uurtjes vooruit kunt zonder dat je trek krijgt. Een voedzaam tussendoortje werkt dus verzadigend. De meest verzadigende voedingsstoffen in ons eten zijn voedingsvezels en eiwitten. Een combinatie van deze voedingsstoffen is dus super voedzaam! De volgende tussendoortjes bevatten allemaal een combinatie van voedingsvezels en eiwitten.

1. Volkoren knäckebröd met kaas of ei

Volkoren knäckebröd levert veel voedingsvezels. Per dag heeft men ongeveer 30 tot 40 gram voedingsvezels nodig. In 1 volkoren knäckebröd zit al snel 1,5 gram vezels. Om deze vezels te combineren met eiwit is het verstandig het knäckebröd te beleggen met kaas of een gekookt eitje. Kies bij voorkeur voor magere kaas, oftewel 10+, 20+ of 30+ kaas. Uiteraard zijn er nog meer opties op kaasgebied, namelijk smeerkaas, verse geitenkaas, hüttenkäse en zuivelspread. Ook een gekookt eitje zit bomvol met eiwitten.

2. Yoghurt met fruit en muesli

Magere yoghurt is in dit geval de eiwitbron. Eventueel kan de yoghurt worden vervangen door magere (vruchten)kwark. Fruit levert uiteraard vitaminen, maar ook voedingsvezels. Zo bevat bijvoorbeeld een appel ongeveer 3 gram voedingsvezels. Muesli levert ook voedingsvezels. Kies een mueslisoort uit waar niet teveel aan is toegevoegd. Er zijn tegenwoordig veel soorten muesli, zoals muesli met chocolade, muesli met noten en krokante muesli. Chocolade levert uiteraard weinig voedzame voedingsstoffen en krokante muesli bevat veel toegevoegde suikers. Muesli met noten is een optie, let er dan wel op dat het tussendoortje calorierijker wordt.

3. Smoothie

Een smoothie is een heerlijk fris tussendoortje voor de warmere dagen. Dit wil echter niet zeggen dat een smoothie minder lekker is op een koude dag;) Met smoothies valt eindeloos te variëren. Wat betreft de eiwitbron is er de keuze uit yoghurt, (soja)melk of karnemelk. Dit kan in de blender gemixt worden met fruit naar keuze. Bijvoorbeeld frambozen en banaan of kiwi en aardbeien. Helaas gaan er vezels verloren in de blender. Het is daarom verstandig er nog wat extra vezels aan toe te voegen in de vorm van zemelen, Brinta, havermout, muesli, lijnzaad of chiazaad.

4. Noten

Noten bevatten veel eiwitten en veel goede vetten. Dit zorgt er voor dat ze redelijk veel calorieën bevatten, maar super voedzaam zijn ze zeker! Met name hazelnoten, walnoten en amandelen bevatten veel gezonde vetten. Deze vetten verlagen het cholesterol en daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Naast eiwitten en goede vetten bevatten noten ook vitaminen en mineralen, zoals bijvoorbeeld B-vitaminen en ijzer. Alsof dit nog niet genoeg voedzame voedingsstoffen zijn, bevatten noten ook voedingsvezels. Een handje noten bevat ongeveer 2 gram voedingsvezels.

5. Volkoren boterham met vis

De volkoren boterham kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Een volkoren boterham bevat ongeveer 2,3 gram voedingsvezels. Bovendien kan je een boterham naar eigen smaak beleggen. Vis is in dit geval een zeer eiwitrijke optie. Er wordt aanbevolen om 2 keer in de week vis te eten, waarvan 1 keer vette vis. Vis bevat veel eiwitten, vetten, B-vitaminen en mineralen. Vette vissoorten zijn bijvoorbeeld makreel, haring en zalm. Magere vissoorten zijn kabeljauw, schelvis en koolvis. Tonijn, baars en tong zijn matig vet. Een volkoren boterham met tonijn is dus een heerlijk voedzaam tussendoortje!

Wilt u ook graag op een gezonde en lekkere manier afvallen of heeft u een ander doel omtrent voeding? Ik help u graag! Neem eens een kijkje op mijn website: www.dieetenzo.nl. Ik geloof niet in een streng en eenzijdig dieet, maar ik help u uw eetpatroon om te zetten in een gezond en lekker eetpatroon.